Τρίτη 14 Απριλίου 2015

«Περαίωση» μέχρι 26 Μαίου για οφειλές προς την εφορία

Στον ν. 4321/2015 και συγκεκριμένα στο άρθρο 4, που αφορά ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία δίδεται η δυνατότητα σε οφειλέτες-φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία
Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση στην οποία μπορούν να υπαχθούν και οφειλές μετά από επιλογή των οφειλετών, «που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014».
Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι κάθε οφειλέτης μπορεί να υποβάλλει μέχρι τις 26 Μαΐου εκπρόθεσμες αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις, που αφορούν φορολογία εισοδήματος, φόρους κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΜΥ, ΦΠΑ, ΦΑΠ, Ε9, ΕΝΦΙΑ για έτη μέχρι και το 2014 και να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Συγκεκριμένα μπορούν να πληρώσουν τα ποσά που θα προκύψουν είτε εφάπαξ με ολική απαλλαγή από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής είτε μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από 30% έως και 90% σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής.
Θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει τον όρο «περαίωση» εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορά περιόδους έως και το τέλος του 2014, αφού με τη ρύθμιση αυτή πολλοί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και φυσικά πρόσωπα θα γλιτώσουν από τις προσαυξήσεις, που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση ελέγχου, εφόσον θα μπορούν να δηλώσουν εισοδήματα που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Παράλληλα, θα κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Newsroom Oenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου