Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο Έντυπο Ε1

Πιο αλλαγμένο από ποτέ είναι φέτος το έντυπο Ε1 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση. Ακολουθούν οι σημαντικότερες αλλαγές του φετινού εντύπου, οι οποίες προήλθαν από τη θέσπιση του Ν. 4172/2013 και αφορούν τα τεκμήρια, τα εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, τον πίνακα για μερίσματα-τόκους-δικαιώματα και τα ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή τον φόρο.

Συγκεκριμένα:

ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Οι κυριότερες αλλαγές στα τεκμήρια είναι η προσθήκη των κωδικών 743-744 και 735-736
Κωδ.743-744: Αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων
Με το άρθρο 32 του Ν.4173, από 1/1/2014, αποτελεί τεκμήριο η αγορά των επιχειρήσεων, η σύσταση και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης τεκμήριο αποτελεί και η αγορά εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικότερα.
Κωδ.735-736: Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης
Από 1/1/2014 δεν ισχύει πλέον η αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων και έτσι οι παραπάνω κωδικοί από πληροφοριακοί που ήταν πέρσι μεταφέρθηκαν στον πίνακα με τις αντικειμενικές δαπάνες(τεκμήρια)

ΠΙΝΑΚΑΣ Ε-ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Όλοι οι κωδικοί του πίνακα Ε εμφανίζονται για πρώτη φορά στο έντυπο Ε1.
Στους κωδικούς του πίνακα αυτού θα αναγραφεί η υπεραξία που προκύπτει από μεταβίβαση ακινήτων. καθώς και η υπεραξία από μεταβίβαση τίτλων.
Για τη μεταβίβαση των τίτλων μέχρι πέρσι ο φόρος αποδιδόταν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αλλά από εδώ και στο εξής η υπεραξία που προκύπτει θα αναγράφεται στους κωδικούς του πίνακα Ε και θα φορολογείται. Η εγκύκλιος που έχει βγει για τον τρόπο υπολογισμού της υπεραξίας είναι η ΠΟΛ1032/26-1-2015. Το εισόδημα από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογείται με συντελεστή 15%.

 ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-πίνακας 4

Μια από τις σημαντικές αλλαγές σε αυτόν τον πίνακα είναι η προσθήκη των κωδικών 325-326 που αφορούν τις αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου.
Μέχρι πέρυσι οι αμοιβές μελών Δ.Σ. φορολογούνταν με συντελεστή 35% και αναγράφονταν στους κωδικούς 659-660 στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά. Από φέτος το εισόδημα αυτό θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Στον πίνακα 4 επίσης έχουν μεταφερθεί και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί από μισθούς, συντάξεις κ.λ.π. που αναγράφονταν στον πίνακα 8 του περσινού Ε1.

 ΠΙΝΑΚΑΣ Δ1 ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΤΟΚΟΙ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Νέος είναι και ο πίνακας Δ1 στο φετινό έντυπο Ε1.
Στον πίνακα αυτό είναι συγκεντρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν μερίσματα, τόκους και δικαιώματα.
Μια αλλαγή που αφορά τους τόκους είναι ότι οι τόκοι του εξωτερικού θα αναγράφονται στους κωδικούς 669-670 και θα φορολογηθούν με το Ε1, ενώ μέχρι πέρσι η καταβολή του φόρου γινόταν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 7-ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

Έχουν αφαιρεθεί οι κωδικοί 089-090 που αφορούσαν το ποσό της διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου