Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πως αμείβονται και ασφαλίζονται οι σερβιτόροι

Μετά την κατάργηση των συμβάσεων, που καθόριζαν την αμοιβή των σερβιτόρων, όπως και άλλων ειδικοτήτων, η αμοιβή τους –στο βαθμό των σταθερών αποδοχών- καθορίζεται από τον Ν. 4093/2012 και την ΕΓΣΣΕ. Έτσι, η αμοιβή των σερβιτόρων, όπως και των περισσότερων εργαζομένων, αποτελεί προϊόν ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Όσον αφορά, όμως την ασφάλιση, οι σερβιτόροι, σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του ΙΚΑ περιλαμβάνονται στους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές. Κι αυτό επειδή δέχονται φιλοδωρήματα, τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.
Για αυτό το λόγο, το ΙΚΑ κατατάσσει τους παραπάνω μισθωτούς σε ασφαλιστικές κλάσεις. Έτσι, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του τεκμαρτού ημερομισθίου, που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κλάση.
Παλαιότερα πολλοί εργοδότες –όταν και οι συμβάσεις προέβλεπαν υψηλότερους μισθούς- ακολουθούσαν το τεκμαρτό ημερομίσθιο και ως τρόπο αμοιβής.
Σύμφωνα με την τελευταία Εγκύκλιο του ΙΚΑ 10/2013, το τεκμαρτό ημερομίσθιο των σερβιτόρων εστιατορίων και συναφών καταστημάτων άνευ μουσικών οργάνων είναι 40,45 € και αντιστοιχεί στην 12η ασφαλιστική κλάση, ενώ για τα αντίστοιχα καταστήματα με μουσικά όργανα είναι 44,06 €.
Η κατάταξη ισχύει τόσο για τον υπολογισμό των μηνιαίων ασφαλιστικάων εισφορών, όσο και για τον αυτοτελή υπολογισμό των εισφορών για τα δώρα εορτών (Χριστουγέννων - Πάσχα) και το επίδομα αδείας.
Η κατάταξη είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης και σ' αυτήν περιλαμβάνονται οι χορηγούμενες παροχές σε είδος (τροφή, κατοικία, κ.λπ.), τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, οι υπερωρίες κ.λπ.
Εάν οι κατώτατοι μισθοί ή τα κατώτατα ημερομίσθια, τα οποία προβλέπονται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των γενικών επιδομάτων που χορηγούνται σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς, οι οποίοι υπάγονται στην εκάστοτε ισχύουσα οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναπροσαρμοστούν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τότε χωρεί αυτόματη κατάταξη στις ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίοι εμπίπτουν οι νόμιμοι αυτοί μισθοί ή τα ημερομίσθια (ΥΑ Φ.11321/15456/1077/24-7-2012)
Ο παραπάνω τρόπος ασφάλισης δεν ισχύει:
Για τους αμειβόμενους αποκλειστικά και μόνο με σταθερές αποδοχές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Για τους αμειβόμενους με σταθερές αποδοχές και ποσοστά, φιλοδωρήματα κ.λπ., όταν οι σταθερές αποδοχές τους υπερβαίνουν τις τεκμαρτές, της κλάσης κατάταξης τους. Σ' αυτήν την περίπτωση, ασφαλίζονται επί των σταθερών αποδοχών τους (άρθρο 18 παράγραφος 6 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).
Με βάση τα παραπάνω, η ασφάλιση των σερβιτόρων υποχρεωτικά αντιστοιχεί στον πίνακα κατάταξης με βάση τις κυμαινόμενες αποδοχές, ανεξάρτητα από τις ώρες εργασίας των εργαζομένων αυτών. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το ημερήσιο ωράριο, η ασφάλιση αφορά πλήρες ωράριο.
Επίσης, να υπενθυμίσουμε και την Εγκύκλιο ΙΚΑ 27/2012, που αφορά την ασφάλιση των σερβιτόρων στα βαρέα. Σύμφωνα με αυτήν καλύπτονται μόνον οι σερβιτόροι που παρέχουν νυχτερινή εργασία (10.00 μ.μ.-6.00 π.μ.) τουλάχιστον για 3 ώρες και εφόσον αυτή παρέχεται τουλάχιστον για τις μισές εργάσιμες ημέρες κάθε μισθολογικής περιόδου.
Εξαιρούνται και παραμένουν στα βαρέα ανεξάρτητα από το ωράριο απασχόλησης όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν. 4075/2012-άρθρο 31, δηλαδή έχουν πραγματοποιήσει στα βαρέα μέχρι 31/12/2012 συνολικά 3.600 ημέρες εργασίας (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 ημέρες εργασίας (νέοι ασφαλισμένοι).
Όσον αφορά τις ημέρες εργασίας (πενθήμερο ή εξαήμερο) εφόσον δεν ισχύει πλέον η σύμβαση επισιτιστικών, σε νέα πρόσληψη στην ατομική σύμβαση, που θα υπογραφεί θα αναγράφονται και οι ημέρες εργασίας, που θα συμφωνηθούν. Μόνος περιορισμός είναι οι ώρες της εβδομαδιαίας εργασίας να μην υπερβαίνουν τις σαράντα. Σε παλιούς εργαζόμενους, βέβαια, που εργάζονται με πενθήμερο και το οποίο προέβλεπε η σύμβαση των επισιτιστικών καταστημάτων, για να ισχύσει το εξαήμερο, θα πρέπει να υπογραφεί νέα ατομική σύμβαση εργασίας. Η αλλαγή, λοιπόν, προϋποθέτει τη συναίνεση του εργαζόμενου.
Να μην ξεχνάμε, ότι σε περίπτωση απόλυσης η αποζημίωση υπολογίζεται με την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη, εκτός αν ο απολυόμενος έχει πτυχίο τουριστικής σχολής
Τέλος, οι σερβιτόροι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά καταστήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας, διαφορετικά η σύμβαση κρίνεται άκυρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου