Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται η νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το αναθεωρημένο πλαίσιο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Mega, το βασικό χαρακτηριστικό της νέας πρότασης είναι ότι όλα τα τρόφιμα- και όχι μόνο κάποια βασικά είδη διατροφής- θα υπαχθούν στο νέο χαμηλό συντελεστή.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτείνει βασικό συντελεστή 18%, ο οποίος θα μειώνεται αυτομάτως στο 15% αν η πληρωμή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση, τότε θα μειωθεί η επιβάρυνση σε ρούχα-παπούτσια, τηλεπικοινωνίες, όλες τις υπηρεσίες, ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, κοσμήματα, είδη οικιακής χρήσης, που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Ο νέος χαμηλός συντελεστής προτείνεται να είναι 9,5% και με τη χρήση "πλαστικού" χρήματος να μειώνεται στο 6,5%. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν όλα τα τρόφιμα- που σήμερα επιβαρύνονται με 13%- τα φάρμακα και τα βιβλία, που σήμερα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, ο οποίος καταργείται.
Δηλαδή, εκτός των τροφίμων που σήμερα επιβαρύνονται με 13% και θα υπαχθούν σε χαμηλότερο συντελεστή, θα έχουν επιβάρυνση πέντε ποσοστιαίων μονάδων (από το 13% στο 18%), οι λογαριασμοί ρεύματος, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η εστίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου