Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ασάφεια στην εγκύκλιο για την παράταση των 100 δόσεων

Μίνι-σύγχυση έχει προκαλέσει στις αρμόδιες ΔΟΥ η διατύπωση της ΠΟΛ 1110/26-05-15  του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΛ αναφέρεται σε παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση των άρθρων 1 και 15 του Ν. 4321/2015.

Όπως είναι διατυπωμένη η ΠΟΛ, προκύπτει ότι τα μόνα άρθρα των οποίων η ισχύς παρατείνεται είναι το άρθρο 1 που ορίζει τις δόσεις και τις απαλλαγές της ρύθμισης και το άρθρο 15 που ορίζει την εφάπαξ εξόφληση μέρους της οφειλής με αντίστοιχη  έκπτωση των προσαυξήσεων.

Εάν δηλαδή ερμηνευτεί κατά γράμμα η ΠΟΛ δεν παρατείνονται τα υπόλοιπα άρθρα της ρύθμισης όπως, για παράδειγμα, οι διατάξεις για τις μη βεβαιωμένες οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση ή αυτές για τις οφειλές που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Αυτό έχει προκαλέσει ερωτηματικά σε ορισμένα στελέχη των ΔΟΥ τα οποία επικοινωνούν με το υπουργείο Οικονομικών για να λάβουν οδηγίες σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει.

Σύμφωνα, πάντως, με άτυπη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, η παράταση αφορά το σύνολο του νόμου και όχι μόνο τα άρθρα 1 και 15.

Ήταν τόσο δύσκολο η εγκύκλιος να αναφέρει σαφώς ότι δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη «ρύθμιση των άρθρων 1 έως 15 του Ν. 4321/2015» ή  ακόμα πιο απλά στις «ρυθμίσεις των άρθρων του Ν.4321/2015»

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο (ή θα έπρεπε να είναι) ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου πρέπει να διακρίνονται από σαφήνεια, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για συγχύσεις, παρερμηνείες και υποκειμενικές εξηγήσεις, σπαταλώντας έτσι άσκοπα τον χρόνο όλων των εμπλεκομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου