Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Τα οκτώ μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε ο Στρατούλης

Τα οχτώ μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημαπαρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι:

- Δεν θα καταργηθούν οι "κοινωνικοί πόροι"

- Εάν χρειαστεί να γίνουν ενοποιήσεις ταμείων θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες αξιόπιστες και φερέγγυες

- Θα κοπούν "με το μαχαίρι" τις εθελούσιες εξόδους σε τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ

- Θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προκειμένου να μην μειωθούν άλλο οι επικουρικές συντάξεις

- Δεν θα εφαρμοστεί ο μνημονιακός νέο μαθηματικό τύπο για τα εφάπαξ, που οδηγεί σε 30% έως 80% μείωση.

- Θα καταργηθούν οι διατάξεις του ν.3863/2010 και ν.3865/2010 που από φέτος άρχιζαν σταδιακά να οδηγούν σε μειώσεις των κύριων συντάξεων.

- Δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ,

- Θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη, την οποία θα πάρουν στις 20 Δεκέμβρη του 2015 συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Κυβέρνηση:

- Θα εξοικονομηθούν φέτος 100 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της μαύρης, ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

- Θα εξοικονομηθούν φέτος 150 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

- Από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που αναμένονται ως έσοδα φέτος -από τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που κάναμε για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία- θα εξοικονομηθούν τα 300 εκατομμύρια ως επιπλέον έσοδα, θα συγκροτηθεί το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα έχει έσοδα από την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στρατούλης ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα του "euro2day":

Για τους κοινωνικούς πόρους
"Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί πόροι».
Οι πιέσεις των δανειστών αναφέρονται στο Ταμείο Νομικών και στο αγγελιόσημο.

Η κατάργηση, ωστόσο, κατά την περίοδο των μνημονίων, σαράντα δύο λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», κυρίως από τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ, έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποκορύφωμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο εάν δεν αποκατασταθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός πόρος», το 3% επί των προμηθειών του δημοσίου, θα οδηγούνταν οι δικαιούχοι του σε μειώσεις 60% έως 80%, τις οποίες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν"

Για τις ενοποιήσεις των ταμείων
"Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκροτήσουμε μία αξιόπιστη και φερέγγυα επιτροπή από επιστήμονες που κατέχουν καλά το ζήτημα και η οποία, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων κοινωνικών φορέων, θα μελετήσει κατ' αρχήν εάν απέδωσαν και τι απέδωσαν οι ενοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και, δεύτερον, σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενοποιήσεις να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες αξιόπιστες και φερέγγυες, να προηγηθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς εργαζομένων και ασφαλισμένων και σε καμία περίπτωση, εάν χρειαστεί να προβούμε σε ενοποιήσεις, δεν θα γίνουν με κατεδάφιση, με συμπίεση, με ισοπέδωση προς τα κάτω ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

Για το ζήτημα των λεγομένων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

"Στην Ελλάδα δεν τις λέμε πρόωρες, αλλά μειωμένες συνταξιοδοτήσεις, γιατί, ξέρετε, για όσους έχουν δικαίωμα από το νόμο να κάνουν χρήση για κάθε ένα χρόνο που φεύγουν νωρίτερα από το γενικό όριο συνταξιοδότησης μειώνεται η σύνταξή τους κατά 6%. Υπάρχει, ωστόσο, μία μεγάλη, νεοφιλελεύθερη, ιδεολογική εμμονή νεοφιλελεύθερων κύκλων της ευρωζώνης και των λεγόμενων εταίρων της χώρας με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από το στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» προκύπτει ότι μόνο το 11% των συντάξεων γήρατος είναι οι λεγόμενες «πρόωρες» ή επί της ουσίας, όπως τις λέμε εμείς, «μειωμένες συνταξιοδοτήσεις».

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε και δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα δικαιώματα εργαζόμενων γυναικών με ανήλικα παιδιά, εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευτικών και όσων είχαν μπει στη σύνταξη, των παλαιών ασφαλισμένων, πριν από το 1983.
Αυτό το οποίο θα κάνουμε -και το κάνουμε ήδη- είναι ακραίες καταστάσεις, όπως ήταν αυτές που δημιουργήθηκαν από τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ με «εθελούσιες» εξόδους, οι οποίες οδήγησαν σε μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτές τις περιπτώσεις και αυτές τις πρακτικές θα τις κόψουμε με το μαχαίρι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου