Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Τι πρέπει να ξέρετε για να κάνετε τη φορολογική δήλωση του 2015

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση. Οι δηλώσεις θα είναι περισσότερες σε αριθμό από τα προηγούμενα χρόνια όχι γιατί αυξήθηκαν τα εισοδήματα των Ελλήνων το 2014, το αντίθετο μάλιστα μειώθηκαν, αλλά επειδή άλλαξε ο βασικός φορολογικός νόμος και σύμφωνα με τη διοίκηση έχουν υποχρέωση περισσότεροι πολίτες να υποβάλουν δήλωση

Ποιοι θα υποβάλουν


Σύμφωνα με τον νέο νόμο, υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όσοι:
■ Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
■ Εχουν οποιαδήποτε εισοδήματα το 2014, μικρά ή μεγάλα, ανεξάρτητα αν φορολογούνται ή απαλλάσσονται από τον φόρο.
Σύμφωνα με την προφορική άποψη της διοίκησης, καλό θα είναι να υποβάλουν φορολογική δήλωση όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα αν είχαν ή δεν είχαν εισοδήματα το 2014.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν είχαν εισοδήματα το 2014;
Αν και δεν προκύπτει υποχρέωση από τον νόμο (άρθρο 67 ν. 4172/2013) να υποβάλουν δήλωση, χρήσιμο είναι, αν δεν τους είναι δύσκολο, να μπουν στον κόπο να στείλουν ηλεκτρονικά μηδενική δήλωση μιας και δεν είχαν εισοδήματα, κυρίως όμως για πρακτικούς λόγους.

Είναι σύνηθες σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες και συναλλαγές με διάφορους φορείς (για κοινωνικά επιδόματα, τράπεζες κ.λπ.) να μας ζητάνε το εκκαθαριστικό της Εφορίας, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό.

Ας το έχουμε λοιπόν όχι επειδή έχουμε υποχρέωση υποβολής δήλωσης όταν δεν έχουμε εισοδήματα, αλλά επειδή θα μας χρειαστεί κάποια στιγμή στην καθημερινότητά μας.
Σημειώνεται ότι, αντίθετα από αυτό που ίσχυε πέρυσι, όπου όλα τα προστατευόμενα μέλη δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση, φέτος τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη που είχαν το 2014 έστω και χαμηλά εισοδήματα έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση.

Πότε και πώς

Η δήλωση φέτος των φυσικών προσώπων μπορεί να υποβληθεί, σύμφωνα με τον νόμο, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2015. Με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου προαναγγέλθηκε η πιθανή παράταση στην ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων (!) τρεις μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Ολες οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. από τους κληρονόμους των εκλιπόντων).

Προς το παρόν τα έντυπα των δηλώσεων του 2015 δεν έχουν κυκλοφορήσει, ούτε έχει ανοίξει η αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου για την υποβολή της δήλωσης.
Είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία 40 χρόνια, που Απρίλιο μήνα δεν έχουν κυκλοφορήσει τα έντυπα των δηλώσεων.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν φταίνε τα στελέχη και οι υπάλληλοι του υπουργείου. Στα κενά και τις ατέλειες του νόμου οφείλεται η καθυστέρηση που υπάρχει στο να κυκλοφορήσουν τα νέα έντυπα των δηλώσεων.

Τι πρέπει να κάνει όμως κάποιος που έχει λόγους και πρέπει να υποβάλει τώρα τη φορολογική του δήλωση, μια και δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής;
Είναι απλό, θα πάει σε μια οποιαδήποτε Εφορία, θα πάρει το περυσινό έντυπο του 2014 ή θα το εκτυπώσει από το Ιντερνετ, θα το συμπληρώσει χειρόγραφα, θα το υποβάλει στην Εφορία και έτσι θα κάνει τη δουλειά του.

ΑΜΚΑ για όλους
Πάνω στη φετινή φορολογική δήλωση, εκτός από τον αριθμό του φορολογικού μητρώου που είναι ήδη ηλεκτρονικά καταχωρημένος, πρέπει να συμπληρωθεί και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Η συμπλήρωση θα γίνεται από τον ίδιο το φορολογούμενο στον Πίνακα 1 κατά την ηλεκτρονική επιβεβαίωση των στοιχείων του. Ο ΑΜΚΑ είναι ένας μοναδικός αριθμός για τον καθένα με 11 ψηφία. Τα πρώτα έξι είναι η ημερομηνία και το έτος γέννησης του φορολογούμενου.

Ποιες είναι οι αλλαγές

Φέτος η δήλωση (έντυπο Ε1) δεν θα έχει απλώς κάτι νέο, δεν θα έχει κάποιες λίγες αλλαγές, ολόκληρη η φορολογική δήλωση θα είναι εντελώς διαφορετική, ολόκληρη η φορολογική δήλωση θα είναι αλλαγμένη.

Θα υπάρχουν εντελώς νέοι πίνακες, άλλοι θα έχουν καταργηθεί, ενώ πολλοί κωδικοί θα έχουν μεταφερθεί σε άλλους πίνακες. Επιπλέον, θα προστεθούν πάνω από 70 νέοι κωδικοί σε διάφορους πίνακες.

Αυτό θα γίνει όχι επειδή το θέλησε κάποιος, αλλά επειδή άλλαξε εντελώς ο βασικός φορολογικός νόμος. Μέχρι πέρυσι ίσχυε ο νόμος 2238/1994, ενώ από φέτος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νέος νόμος 4172/2013, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός και η δήλωση πρέπει να εναρμονιστεί.
Ο νέος νόμος (όπως λένε) φτιάχτηκε από τους τροϊκανούς και την παρέα τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τον είδαν όταν κατατέθηκε στη Βουλή.

Εκτός λογικής
Δυστυχώς είναι ένας νόμος που σε πολλά σημεία του είναι εκτός λογικής και εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

Το Σύνταγμά μας ορίζει ότι οι Ελληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αυτό θα πει ότι τρεις πολίτες που έχουν το ίδιο εισόδημα πρέπει να συνεισφέρουν το ίδιο.

Με ένα απλό παράδειγμα μπορεί να γίνει κατανοητός ο παραλογισμός του νέου βασικού φορολογικού νόμου.

Εχουμε τρεις φορολογούμενους που έχουν το ίδιο καθαρό εισόδημα το 2014, π.χ. 10.000 ευρώ.
Ο πρώτος έχει το εισόδημα από τον μισθό του, ο δεύτερος από ενοίκια ακινήτων και ο τρίτος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
■ Ο πρώτος θα πληρώσει 100 ευρώ φόρο.
■ Ο δεύτερος θα πληρώσει 1.100 ευρώ.
■ Ο τρίτος θα πληρώσει 2.600 ευρώ φόρο, πλέον 1.430 ευρώ προκαταβολή, σύνολο 4.030 ευρώ.
Δηλαδή ο δεύτερος σε σχέση με τον πρώτο θα πληρώσει 11 φορές περισσότερο, ή 1.100%!
Ο τρίτος σε σχέση με τον πρώτο θα πληρώσει πάνω από 40 φορές περισσότερο, ή 4.030%!
Είναι να απορεί κανείς με τη... σοφία των τροϊκανών και των λοιπών που έφτιαξαν αυτό το νομοθέτημα. Οταν τρεις πολίτες έχουν το ίδιο εισόδημα, ο ένας πληρώνει τόσο περισσότερο από τον άλλο.


Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Τα κείμενα που γράφω συνήθως δίνουν μόνο πληροφόρηση και δεν είναι πολιτικά. Ομως αυτή τη φορά δεν θέλω απλώς να το πω, αλλά να το φωνάξω. Οταν θα δείτε τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης (Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ κ.ά.) σας παρακαλώ, εκτός από τα άλλα επιχειρήματά σας, πείτε τους και το απλό παράδειγμα που παραθέτω, για να καταλάβουν επιτέλους σε ποιους έχουν αναθέσει να μας λύσουν τα προβλήματα και να μας βγάλουν από την κρίση. Είναι δυνατόν άνθρωποι που τα νομοθετήματά τους είναι τόσο παράλογα να καθορίζουν την πορεία και το μέλλον της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου