Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ανείσπρακτα Ενοίκια : Η Ανάλυση Της Αδικίας…

11
Η διατύπωση στην εγκύκλιο 1069 της ΓΓΔΕ , που αφορά στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία και έρχεται σε εφαρμογή του Ν. 4172/2013 , σίγουρα “εισάγει” μια νέα αδικία στη φορολόγηση ενός ανύπαρκτου εισοδήματος , από τη πλευρά της Πολιτείας.
Η συγκεκριμένη διατύπωση έχει ως εξής :
”…Το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσειςανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα…”
Η διατύπωση αυτή του Νόμου ανεξάρτητα αν δεν αποτελεί μια πρωτοεμφανιζόμενη διάταξη , αφού το ίδιο περίπου ίσχυε και στον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) , έρχεται να επιβάλλει αυτοτελή φόρο σε ένα άυλο εισόδημα των φορολογουμένων.
Εισόδημα δηλαδή που δεν εισπράχθηκε  και το οποίο τελικά φορολογείται με συντελεστές 11% & 33%.
Ο Νόμος όμως αυτός κλείνει και το “παραθυράκι” του προηγούμενου ΚΦΕ που έδινε τη δυνατότητα στον φορολογούμενο με δήλωση του να εκχωρήσει τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο  και να απαλλαγεί από τη φορολογία του συγκεκριμένου ανύπαρκτου εισοδήματος του.
Μη διαθέτοντας βέβαια στοιχεία για την εισπραξιμότητα των εκχωρημένων ενοικίων των προηγούμενων χρόνων από τη πλευρά του Δημοσίου , δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως ορθή τη διευθέτηση της παρούσας διάταξης.
Η ύπαρξη του παρόντος Νόμου επιβάλλει άμεση Νομοθετική παρέμβαση από τη πλευρά της Πολιτείας σε μια διάταξη που ψηφίστηκε το 2013 και ισχύει από 01-01-2014 και ουσιαστικά επιβαρύνει σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας , ακόμα περισσότερο τους φορολογούμενους.
Η λογική του “φορολογούμε τα πάντα…” και κυρίως φορολογούμε θεωρητικά εισοδήματα ή άυλα εισοδήματα δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται , ιδιαίτερα σε μια εποχή που είναι απόλυτα εμφανής η αδιέξοδη πολιτική της  υπερφορολόγησης εισοδημάτων. Η λογική αυτή είναι άδικη και αντικοινωνική.
Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων προς το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΟ)
«…να δώσει άμεση λύση στο σοβαρότατο φορολογικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα, καθιερώνοντας τη δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επιθυμείτε την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014»
είναι ρεαλιστική με την έννοια , ότι θα δηλώνονται με το τρόπο αυτό τα ανείσπρακτα ενοίκια , δεν θα φορολογούνται  και το ΥΟ θα μπορεί αν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την ορθότητα της δήλωσης αυτής.
Η άλλη λογική “τα φορολογούμε όλα” , μόνο αδικία επιβάλλει και επιπλέον νέα συσσώρευση οφειλών από την πλευρά των φορολογούμενων προς το Δημόσιο , αφαιρώντας για ακόμα μια φορά “το πάτο από το βαρέλι” της εισπραξιμότητας των Δημοσίων Εσόδων.
Διαβάστε την εγκύκλιο 1069  και το Άρθρο μας για τη φορολόγηση των Ενοικίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου