Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Εργασιακά - Ασφαλιστικά: Οι αλλαγές της νέας κυβέρνησης

Τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος εντάσσονται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου, αποτελεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. «Βραδυφλεγή βόμβα» σπεύδουν να τη χαρακτηρίσουν όσοι ειδικεύονται στην κοινωνική ασφάλιση, λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Ο συνδυασμός της δραματικής μείωσης της απασχόλησης με τα «λουκέτα» που βάζουν καθημερινά πολλές επιχειρήσεις οδηγώντας αυτόματα σε αντίστοιχη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στον ΟΑΕΔ, με 1.500.000 ανέργους να περιμένουν να βρουν δουλειά, καθώς και η αδυναμία αποπληρωμής τόσο των τρεχουσών όσο και των παλαιότερων ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που κινδυνεύει να τορπιλίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τα αποθεματικά των ταμείων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν θα μπορούν σε λίγους μήνες να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις οποίες οφείλουν να καλύψουν. Για κάποιες δηλώσεις ανησυχίας που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες -έστω και συγκεκαλυμμένα από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το ασφαλιστικό σύστημα-, και δημιούργησαν φόβο, ίσως και πανικό για το μέλλον των συντάξεων, έσπευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις και να διαβεβαιώσουν ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Οι καθησυχαστικοί λόγοι ακούγονται ωραίοι, αν όμως αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που επιχειρείται να παρουσιαστεί. Η καταβολή των δόσεων για όσους έχουν υπαχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, χαλάρωσε τους δύο τελευταίους μήνες. Τα ελλείμματα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ιδίως τα τελευταία χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων είναι στην τροχιά του «κόκκινου». Για κάποιους μήνες βρέθηκαν λύσεις της τελευταίας στιγμής από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Το ΙΚΑ εισπράττει και ποσοστά εισφορών για λογαριασμό τρίτων (ΟΑΕΔ, Επικουρικά Ταμεία, Ταμεία Πρόνοιας). Έχει την δυνατότητα να αποδώσει τα εισπραττόμενα στους οργανισμούς αυτούς για να μην βρεθούν, ιδίως τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας σε πιο δύσκολη θέση;

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνηγορούν στη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων προς κάθε κατεύθυνση που δίνει λύσεις «αντοχής» και μακροβιότητας του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει τις αλλαγές πρώτα από τα εργασιακά και στην συνέχεια να αντιμετωπίσει τα ασφαλιστικά αναζητώντας « φως στο τούνελ».

Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά

1. Επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είχαν πληγεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών.  

2. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που συρρικνώθηκαν με τον Νόμο 4303/2014.

3. Επαναφορά της προστατευτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις  και μείωση του ποσοστού από 5% σε 2% μηνιαίως.

4. Κατάργηση του ισχύοντος νόμου για την πολιτική επιστράτευση.

5. Στη συνέχεια, επαναφορά του κατώτατου βασικού μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του εργαζομένου.

6. Αναζήτηση τρόπων επαναλειτουργίας των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) οι οποίοι δεν λειτουργούν και έχουν απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ.

Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά

1. Κατάργηση διατάξεων περί μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και απόρριψη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

2. Κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης που εισάγει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα στην κοινωνική ασφάλιση.  

3. Σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων  και χορήγηση 13ης σύνταξης (Δ.Χ.) σε συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ.

4. Καταβολή της σύνταξης στους ανάπηρους που εκκρεμεί επανεξέταση τους από τα Κ.Ε.Π.Α.

5. Επανεξέταση της λειτουργίας των Κ.Ε.Π.Α.

6. Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους υπερήλικες.

7. Αύξηση του ορίου της οφειλής των 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μπορούν να λάβουν τη σύνταξη τους οι οφειλέτες.

8. Άρση της προσωποκράτησης για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

9. Βεβαίωση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

10. Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των εφάπαξ.

11. Σταδιακή κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για άντληση πόρων προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων

Προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και να υλοποιήσει τους στόχους της, φιλοδοξεί να αντλήσει έσοδα από:

1. Ποσοστό για την κοινωνική ασφάλιση σε κάθε αντικειμενική αναπροσαρμογή των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.

2. Εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Ειδικό φόρο στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια (ΠΡΟΠΟ, Καζίνο, κλπ).

4. Πρόσθετο φόρο στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών.

5. Ποσοστό από τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

6. Ποσοστό από τα πρόστιμα του Υπουργείου Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

7. Ποσοστό από τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.

8. Ποσοστό από τα πρόστιμα ανεξάρτητων αρχών.

9. Θεσμοθέτηση ειδικών πόρων.

10. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου