Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο για ενιαία ρύθμιση είσπραξης οφειλών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων

Εκατοντάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο, λόγω της κρίσης ενώ την ίδια ώρα οι συσσωρευμένες αλλά και ανείσπρακτες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζουν τα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράξιμα για το ΙΚΑ είναι μόνο τα 5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ύστατη ευκαιρία χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο MEGA. "Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να μιλήσουμε για θετική εξέλιξη. Να πούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες γα μια τελευταία ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά, ενιαία ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. Με άλλα λόγια θα την έλεγα ύστατη ευκαιρία" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η τρόικα προτείνει οι δόσεις να είναι 36 ενώ το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί τουλάχιστον 60 δόσεις. Οι ρυθμίσεις θα είναι ανάλογες με τις οφειλές προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα με χρέη:

Έως 5.000 ευρώ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση
Από 5.000 ευρώ - 50.000 ευρώ ζητούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης
Από 50.000 - 100.000 ευρώ ρύθμιση και ταυτόχρονη πληροφορίες που θα διευκολύνουν την κατάσχεση
Από 100.000 ευρώ και πάνω πιστοποίηση και εγγυήσεις από τρίτους και ενημέρωση κατάσχεσης.

Εν αναμονή της ρύθμισης για τους οφειλέτες του Δημοσίου, το ΚΕΠΥΟ από τον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει ειδική υπηρεσία, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους προς το δημόσιο μέσω των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου