Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία δανειοληπτών αποκτούν οι τράπεζες

Πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλέτη μπορεί να αποκτούν οι τράπεζες, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αιτηθεί την υπαγωγή του στο «Νόμο Κατσέλη» (ν.3869/2010) για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Εγκύκλιος για τη χορήγηση πληροφοριών για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου σε τρίτο πρόσωπο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομιών και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει πως με το ν.3869/2010 παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη.
Το Α' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα ότι ο οικονομικός έφορος υποχρεούται να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη, κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη-φορολογούμενου, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, εφόσον είναι πρόσφορα, για να καταστεί δυνατός ο σχετικός περιουσιακός έλεγχος του οφειλέτη εκ μέρους του αιτούντος πιστωτή, καθόσον το φορολογικό απόρρητο «επιτρεπτώς κάμπτεται» εν προκειμένω από διάταξη του ν.3869/2010.
Συνεπώς, εφόσον ο δανειστής υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα, όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων.



24/10/2012
Πηγή: www.in.gr

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες

 Την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες θα μπορεί πλέον να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο θα επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την Οδηγία 2010/41/ΕΕ προβλέπει πως «το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής του επιδόματος θα καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας η οποία θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου και μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου των φορέων των αυτοαπασχολούμενων».

Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες ( π.χ. εργαζόμενες με δελτίο παροχής υπηρεσιών) βιώνουν σήμερα μια ανάλγητη στάση από την πολιτεία καθώς η μόνη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για αυτές σχετίζεται με την μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ κατά 50% για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό.

Οι είκοσι ανατροπές στην φορολογία που «κλείδωσαν» και θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και αλλαγές - τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες, αλλά και ποια μέτρα θα ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012.


1 Φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

2 Για τους παραπάνω φορολογουμένους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους.

3 Διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

4. Αύξηση του συντελεστή παρακράτησης φόρου στο 25% από 20%.

5 Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά.
Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχη να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.

6 Μειώνεται  το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 για τους αναπήρους στα 1.000 ευρώ.

7 Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές.

8 Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους, εκτός από  τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

9 Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.

10 Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

11 Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων-εξόδων από το πρώτο ευρώ.

12 Οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα.

13 Αυξάνεται η φορολογία στο υγραέριο στα 330 ευρώ από 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.

14 Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια.

15 Μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα με στόχο να αντισταθμισθούν οι απώλειες του Δημοσίου.

16 Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα.

17 Μειώνεται  το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του φορολογουμένου.

18 Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα.

19 Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου που το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αλλά ο νέος φόρος θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα φέρνει στα ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως. Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού εκτάσεις.
Ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτός και θα φθάνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ θα υπάρξει και ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξης των 100.000 ευρώ, αντικειμενική αξία για την πρώτη ή κύρια κατοικία.

20 Μειώνεται στο 4% ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από 8%-10% που είναι σήμερα.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. σας ενημερώνει ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τον διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων: 

Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.

Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31-12-2013. 

Η υπολογισθείσα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μηνιαία καταβολή που θα καταβάλλεται έναντι της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής θα επιφέρει σημαντική μείωση, τόσο της κύριας οφειλής όσο και των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών που αναλογούν σε αυτή. 

Β) Εξόφληση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής. Στη περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1) εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%).

2) ρύθμιση από επτά (7) έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). 

Όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53-62 του ν.3863/2010.

Ιδιωτικοί φορείς θα αναλάβουν την αρμοδιότητα για τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων

ΤΗΝ ιδιωτικοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από σχετική εισήγηση του ΣΕΒ. Η πρόταση υποβλήθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κατά την πρόσφατη παρουσία του στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου μαζί με ένα αναλυτικό υπόμνημα για τις νομοθετικές και άλλες διοικητικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Στόχος της πρότασης είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών με την υπερπήδηση των εμποδίων που προκύπτουν λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών των νομαρχιών. Το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από το 2008 στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη βελτίωση νόμου του 2005 που ρυθμίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μάλιστα σχετική πρόβλεψη είχε γίνει σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ωστόσο δεν προωθήθηκε. Ακολούθησε το 2011 η θεσμοθέτηση της δυνατότητας εμπλοκής των επιμελητηρίων στην αδειοδοτική διαδικασία, η οποία ωστόσο κρίνεται ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, καθώς και τα επιμελητήρια ως ΝΠΔΔ αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα  υποστελέχωσης που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν σήμερα λόγω της κρίσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΕΒ προτείνει την εκχώρηση σε κατάλληλα διαπιστευμένους ιδιωτικούς φορείς των αρμοδιοτήτων ελέγχου και πιστοποίησης που σχετίζονται με τη συνολική αδειοδοτική διαδικασία των επιχειρήσεων.
Στο αναλυτικό υπόμνημά του ο ΣΕΒ προτείνει επίσης:
•    Κατάργηση των πινάκων αντιστοίχισης των κατηγοριών των μεταποιητικών δραστηριοτήτων με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στα πολεοδομικά διατάγματα και την αντικατάστασή τους από τους πίνακες κατάταξης, έτσι ώστε η αδειοδοτική νομοθεσία να λειτουργεί με ενιαίες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ο διπλός τρόπος με τον οποίο περιγράφεται στη νομοθεσία η περιβαλλοντική όχληση στοιχειοθετεί δυσμενή μεταχείριση της βιομηχανίας, ενώ προκαλεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι δύο τρόποι κατάταξης δεν ταυτίζονται, με αποτέλεσμα μία δραστηριότητα ενταγμένη στην κατηγορία Β'Α του ν. 4014 (άρα με μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον) να εμφανίζεται ως μέσης όχλησης στον αντίστοιχο πίνακα του 3982/2011. Ανάλογα προβλήματα απορρέουν και από αναντιστοιχίες στην ορολογία, δεδομένου μάλιστα ότι το ΥΠΕΚΑ δεν συνοδεύει τη λεκτική περιγραφή μιας δραστηριότητας από τον κωδικό που την αντιστοιχεί κατά NACE.
•    Προώθηση αδειοδοτικών διαδικασιών μέσω Invest in Greece με τροποποίηση διατάξεων του ν. 3894/2010. Συγκεκριμένα σήμερα προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής σε διαδικασία «fast track» των βιομηχανικών επενδύσεων με ύψος προϋπολογισμού έργου άνω των 15 meuro εφόσον αυτές υλοποιούνται μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς. Ο ΣΕΒ προτείνει την υπαγωγή στον «fast track» κάθε επένδυσης επιλέξιμης για εγκατάσταση σε οργανωμένο υποδοχέα, εφόσον ο συνολικός εντός του υποδοχέα προϋπολογισμός της υπερβαίνει τα 15 meuro.
•    Την παροχή δυνατότητας συμμετοχής στο Μητρώο Χειριστών των αδειοδοτήσεων του Invest in Greece πέραν των φυσικών προσώπων, που ήδη προβλέπεται, και πιστοποιημένων νομικών προσώπων για λόγους εμπειρίας, υποδομών υποστήριξης και δυνατότητας αναζήτησης ευθυνών.
•    Την άρση των περιορισμών που αφορούν μέχρι και την αύξηση ενεργειακών καταναλώσεων (ακόμα και ηλεκτρικού ρεύματος) για τις βιομηχανίες της Αττικής, καθώς συνθέτουν ένα πλαίσιο δυσμενούς μεταχείρισης της βιομηχανίας σε αντίθεση με τα ισχύοντα για άλλες δραστηριότητες με ανάλογες, αν όχι και μεγαλύτερες, επιπτώσεις από τη λειτουργία τους.
Εξάλλου με στόχο την ενίσχυση της εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε οργανωμένες περιοχές προτείνεται:
•    Η απογραφή των αναγκών των υφιστάμενων Ε/Π σε συμπληρωματικές υποδομές σε συνδυασμό και με τον προσδιορισμό του επιπέδου κορεσμού τους.
•    Η συμπερίληψη στην έννοια του «επιχειρηματικού πάρκου» όσων ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ κ.λπ. δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις απαραίτητες προδιαγραφές.
•    Η δρομολόγηση δράσεων εξυγίανσης άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων όπως η περίπτωση της περιοχής Σχηματαρίου-Οινοφύτων.
•    Η ανάδειξη περιοχών κατάλληλων για δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων και η ωρίμαση έργων είτε για εκμετάλλευση στο πλαίσιο ΣΔΙΤ είτε για πώληση σε φορέα με αντικείμενο το real estate βιομηχανικής γης.
•    Ο χαρακτηρισμός «επιχειρηματικά πάρκα» γηπέδων που ήδη φιλοξενούν ή προορίζονται για την εγκατάσταση μεγάλων μονάδων οι οποίες για πρακτικούς λόγους (γειτνίαση με πηγές πρώτων υλών, ανάγκη ύπαρξης θαλάσσιου μετώπου, θέματα ασφαλείας κ.λπ.) λειτουργούν μεμονωμένα, οπότε να αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης στα κίνητρα που ισχύουν για την οργανωμένη 

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε.

Κύρωση της από 1 Ιουνίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων σε όσους διορίζονται έφοροι των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, δικαστικοί αντιπρόσωποι, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 1892/1990 (Α΄101)" και λοιπές διατάξεις"

ΠΡΟΣΘΗΚΗ- ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Εισηγητική έκθεση

Παρ. 1-7 : Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την - κατά το δυνατό- διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, δεδομένης τόσο της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας όσο και των διεθνών εξελίξεων.
Ταυτόχρονα βεβαίως αναμένεται και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εισροών των ασφαλιστικών οργανισμών. Για το σκοπό αυτό και λαμβάνοντας υπόψη το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ταμειακής ρευστότητας, έχουν εκδοθεί κατά καιρούς νομοθετικές διατάξεις τμηματικής εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών τους. Σημειώνεται ότι μετά την έναρξη ισχύος των προγενέστερων ρυθμίσεων (άρθρο 48 του ν. 3943/2011 , άρθρο 21 του ν.4038/2012) όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών και οι εισροές οικονομικών πόρων των ασφαλιστικών οργανισμών από την είσπραξη καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών αυξήθηκαν.
Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους παρατηρείται αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της τάξεως του 10,82% και 24% σε σχέση με τις εισπράξεις της αντίστοιχης περιόδου για τα έτη 2011 και 2010, η οποία κυρίως οφείλεται στην ενεργοποίηση των ρυθμίσεων του νόμου 4038/2012.
Κατόπιν αυτών κρίνεται αναγκαίο να δοθεί στις επιχειρήσεις νέα δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους από ασφαλιστικές εισφορές καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πάσης φύσεως επιχειρήσεων από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης,.
Συγκεκριμένα με τις ρυθμίσεις των παραγράφων 1-7 του άρθρου αυτού δίνεται η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του σχετικού δικαιώματος είτε να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της μέχρι 31.7.2012 κεφαλαιοποιημένης οφειλής, είτε να καταβάλλουν την οφειλή τους αυτή σε μέχρι και 10 δόσεις με έκπτωση 75 % επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.
Σε περίπτωση που καταβάλλουν την οφειλή σε μέχρι και 6 δόσεις η ανωτέρω έκπτωση ανέρχεται σε 100 %. Τα ευεργετήματα αυτά παρέχονται εφόσον η αίτηση υπαγωγής στην προτεινόμενη ρύθμιση οφειλών υποβληθεί μέχρι την 31.12.2012, καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες (από 1.8.2012 και εφεξής ) ασφαλιστικές εισφορές και η πρώτη δόση καταβληθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Επιπλέον, προτείνεται η αναστολή μέχρι 31.12.2013 της λήψης αναγκαστικών βάρος των ανωτέρω επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση και θα καταβάλλουν ανελλιπώς τόσο τις τρέχουσες (από 1.8.2012 και εφεξής) ασφαλιστικές εισφορές όσο και τις δόσεις έναντι της καθυστερούμενης οφειλής.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για την στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας με κύριο στόχο την μεγαλύτερη αύξηση των εισροών των ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι επωμίζονται την τεράστια ευθύνη της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα, μέσω της μεταφοράς πόρων προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, της διασφάλισης των παροχών υγείας.

Παρ. 8 : Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.4038/2012 προστέθηκε παράγραφος στο άρθρο 1 του α.ν. 86/67, ο οποίος αφορούσε την επιβολή κυρώσεων στους καθυστερούντες την καταβολή και απόδοση εισφορών σε Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής. Επειδή η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.4038/2012 αφορούσε μόνο το ΙΚΆ-ΕΤΑΜ ορίζοντας επιπλέον ως αρμόδιο για την ποινική δίωξη οφειλετών τον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προτείνεται η διάταξη της παραγράφου αυτής, ώστε αφενός να περιληφθούν σε αυτή όλοι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Πολιτικής και αφετέρου η αρμοδιότητα της άσκησης της ποινικής δίωξης να διοχετευθεί στα αρμόδια κατά τόπους όργανα διοίκησης. Παρ. 9 : Με τις διατάξεις του άρ. 58 του ν. 3863/10 (Ενιαίο Σύστημα Ρύθμισης Οφειλών , άρθρα 53-62) ρυθμίστηκε το θέμα της χορήγησης του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας στους εργοδότες που τηρούν τους όρους της ρύθμισης . Επιπλέον, καθορίστηκε ως ποσό παρακράτησης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας το διπλάσιο της δόσης , που συμψηφίζεται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Με την προτεινόμενη διάταξη και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και της αναγκαιότητας στήριξης των συνεπών στις ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων, μειώνεται το ποσό της παρακράτησης σε μία δόση.

Παρ. 10,11,12 : Σύμφωνα με το ν.4046/2012 και σε εκτέλεση των ρυθμίσεων του Κεφαλαίου Ε' «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις », παράγραφος 29 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και του Κεφαλαίου 4 «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης » παράγραφος 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών εργασίας » του Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής , τα σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν κατά την παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4046/2012 και προσαρτήθηκαν , ως παράρτημα V ,στον ως ανω νόμο, προβλέπεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας , η μείωση των κοινωνικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σε πρώτη φάση , για την επίτευξη του σκοπού αυτού , με την παρούσα διάταξη καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν εργοδοτική εισφορά σε συνολικό ποσοστό 1,10% υπέρ των καταργηθέντων πλέον , Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας Έτσι προτείνεται:

ΔΙΑΤΑΞΗ
Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών-Κατάργηση Εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ

1. Για τους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ και NAT, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης μέχρι την 31.12.2013, εφόσον:
i)  υποβληθεί σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες,
ii)    καταβληθεί το ποσό της πρώτης δόσης ή το ποσό της εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων εισφορών μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση του άρθρου αυτού μήνα για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του τ. ΕΤΕΑΜ. Ειδικά για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το τ. ΕΤΕΑΜ ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα διεκπεραίωσης των διαδικασιών ελέγχου. Σε περίπτωση που αυτές περατωθούν μετά την 20ή ημέρα εκάστου μηνός , η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται μέχρι την 5η ημέρα του επόμενου μήνα της διεκπεραίωσης του ελέγχου, και
iii) καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1.8.2012 και εφεξής.

Εφόσον η σχετική αίτηση υποβληθεί μέχρι την 31.12.2012, παρέχονται οι εξής δυνατότητες:
α) Κεφαλαιοποίηση της μέχρι 31.7.2012 οφειλής τους και υπαγωγή αυτής σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού κατά τις διατάξεις της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν.3943/2011 με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Εάν η σχετική αίτηση υπαγωγής υποβληθεί μετά την ως άνω ημερομηνία δεν παρέχεται η έκπτωση του 40 % επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης την 31-7-2012 οφειλής.
Σε ότι αφορά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον υπολογισμό του ποσού της μηνιαίας καταβολής του εδαφ. i της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν.3943/2011, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του δευτέρου τριμήνου 2012.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 48 του ν.3943/2011 με εξαίρεση τα οριζόμενα στη παρ. Α2.

β) Κεφαλαιοποίηση της μέχρι 31.7.2012 οφειλής και καταβολή αυτής εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες , κατά περίπτωση, δόσεις με τις εξής αντίστοιχες  εκπτώσεις επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων:

αα) εφάπαξ ή έως και έξι (6) δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100% και

ββ) από επτά (7) έως και δέκα (10) δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75% Μη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται έκπτωση από την παρούσα ρύθμιση.

Οι παράγραφοι Α6 και Α7 του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 εφαρμόζονται αναλογικά στην παρούσα ρύθμιση . Η ρύθμιση της περίπτωσης αυτής εφαρμόζεται και σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι συνεπείς σε αυτήν.

2.    Για τους οφειλέτες που υπάγονται σε μία εκ των δυνατοτήτων ρύθμισης της παρ. 1 του άρθρου αυτού δεν επιτρέπεται η μετάβαση από την μία δυνατότητα ρύθμισης της παρ. 1 του άρθρου αυτού στην άλλη.

3.    Η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης υποβάλλεται άπαξ.

4.    Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ δεν είναι δυνατόν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης σε περίπτωση που πριν από την υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλών έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης στον οικείο φορέα.

5.          Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. Α.4 του άρθρου 48 του ν.3943/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 500.000,00 ευρώ και μέσο όρο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του δευτέρου τριμήνου του 2012, μικρότερο των 5.000,00 ευρώ, το ποσό της μηνιαίας καταβολής θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% της κεφαλαιοποιημένης την 31.7.2012 οφειλής».

6.      Για τους οφειλέτες που υπάγονται σε όλες τις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών: α) διατηρούνται οι επιβληθείσες κατασχέσεις και οι εγγραφείσες υποθήκες σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, β) αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων. γ) Δεν ανακαλούνται: ί) οι παραγγελίες κατασχέσεων επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που έχουν εκδοθεί πριν την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής,   , ϋ) οι παραγγελίες κατασχέσεων εις χείρας τρίτων οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής, ενώ τα αποδιδόμενα ποσά από αυτές θα καλύπτουν δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση.

7.         Η προθεσμία χορήγησης αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1γ) του άρθρου 21 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ Α14) παρατείνεται μέχρι την 31.12.2013.

8.      Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.4038/2012 αντικαθίσταται ως εξής : « Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του οφειλέτη, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών , συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσθέτων τελών ή προσαυξήσεων».

9.     Η παρ. 6 του άρθρου 58 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ Α 115) αντικαθίσταται ως εξής : «6. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον ο οφειλέτης είναι ενήμερος με τους όρους αυτής, του χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα με παρακράτηση ποσού μίας (1) δόσης, που συμψηφίζεται με τις τελευταίες δόσεις , όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα».

10.      Η προβλεπόμενη από τη διάταξη της περίπτωσης γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 2963/54 (Α', 195), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εισφορά 0,75% επί των ημερομισθίων και μισθών των εργαζομένων υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η οποία βαρύνει τον οικείο εργοδότη, καταργείται από 1 Σεπτεμβρίου 2012.

11.         Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 678/1977 (Α',246) και του εδάφιου Γ του άρθρου 7 του ν.3144/2003 (Α',111) εισφορά 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας, η οποία βαρύνει τον οικείο εργοδότη , καταργείται από 1 Σεπτεμβρίου 2012.

12.       Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να καθοριστεί και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου αυτού.
 
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αριθμ. 153/9/2012

ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου τον Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας προβλέπονται κυρίως τα ακόλουθα:

1.      Παρέχεται στους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), πλην ΟΓΑ και NAT, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, νέα δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους και αναστολής της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι την 31.12.2013 εφόσον:
α) υποβληθεί σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες,
β) καταβληθεί το ποσό της πρώτης δόσης ή το ποσό της εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων (δηλ. των μέχρι 31.7.2012) εισφορών μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία κατά περίπτωση και γ) καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1.8.2012 και εφεξής.

2.          Στους ανωτέρω οφειλέτες παρέχεται μία εκ των δύο ακολούθων δυνατοτήτων ρύθμισης των μέχρι 31.7.2012 οφειλών τους, χωρίς να επιτρέπεται η μετάβαση από τη μία στην άλλη. Και στις δύο περιπτώσεις, εφόσον η αίτηση υποβληθεί μέχρι την 31.12.2012, κεφαλαιοποιούνται οι μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία οφειλές τους και είτε: α) υπάγονται σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού της παρ. ΑΙ του άρθρου 48 του ν. 3943/2011, με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής (η έκπτωση παρέχεται μόνο εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί μέχρι την 31.12.2012), ή  β) καταβάλουν την κεφαλαιοποιημένη αυτή οφειλή εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες κατά περίπτωση δόσεις με αντίστοιχη έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ( για καταβολή σε έως 6 δόσεις έκπτωση 100% και για καταβολή από 7 έως 10 δόσεις έκπτωση 75%). Η αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αυτές υποβάλλεται άπαξ.

3.         Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τα ανωτέρω σε περίπτωση που, πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης, έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης στον οικείο φορέα.

4.  Ορίζεται μικρότερο ποσό μηνιαίας καταβολής του προσωρινού διακανονισμού της παρ. ΑΙ του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 για τους οφειλέτες του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 500.000,00 ευρώ και μέσο όρο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του δεύτερου τριμήνου του 2012 μικρότερο των 5.000,00 ευρώ. Για τους ανωτέρω το ποσό αυτό μειώνεται στο 1% της κεφαλαιοποιημένης την 31.7.2012 οφειλής (από 1,25% που ισχύει γενικά).

5.         Καθορίζονται τα έννομα αποτελέσματα για τους οφειλέτες που υπάγονται σε όλες τις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

6.    Μειώνεται στη μία (1) δόση, από δύο (2) που ισχύει, το ποσό που παρακρατείται και συμψηφίζεται με τις τελευταίες δόσεις, από τους οφειλέτες που υπάγονται στο ενιαίο σύστημα ρύθμισης των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.

7.            Καταργούνται από 1.9.2012 οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (0,75%) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (0,35%). Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να καθορισθεί κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την κατάργηση αυτή. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα: Α. Επί των προϋπολογισμών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισες αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικές Ασφάλισης και Πρόνοιας (ν.π.δ.δ., επιχορηγούμενα κατά βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό) Απώλεια και υστέρηση είσπραξης εσόδων από τη δυνατότητα νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, με έκπτωση από 40% μέχρι και 100% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και  λοιπών επιβαρύνσεων.
Το ύψος της απώλειας εξαρτάται από τον αριθμό των οφειλετών που θα υπαχθούν σε αυτήν και τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και αντισταθμίζεται, εν μέρει, από τη διασφάλιση είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων (1.100.000.000 ευρώ περίπου) ασφαλιστικών εισφορών. Β. Επί του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής» που έγει συσταθεί στον ΟΑΕΔ
Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 247.000.000 ευρώ από την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Επισημαίνεται ότι από τον λογαριασμό αυτόν καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο δαπάνες για ανειλημμένες υποχρεώσεις, παροχές και προγράμματα, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΠΥΣ 7/28.2.2012, με την οποία συστάθηκε και όχι δαπάνες για νέα προγράμματα. 

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)
Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 1 Ιουνίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων σε όσους διορίζονται έφοροι των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, δικαστικοί αντιπρόσωποι, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας στις εκλογές της 1 Τς Ιουνίου. Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 28 τον ν. 1892/1990 (ΑΊ01)" και λοιπές διατάξεις».

Από τις διατάξεις της προτεινόμενης τροπολογίας προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα: Α. Επί των προϋπολογισιιών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλιστκ αρμοδιότητας top Υπουργείου Εργασίας» Κοινωνική ζ Ασφάλιση ζ και Πρόνοιας (ν.π.δ.δ., επιγορηγούιιενα κατά βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό) Απώλεια και υστέρηση είσπραξης εσόδο^ν από τη δυνατότητα νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, με έκπτωση από 40% μέχρι και 100% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Το ύψος της απώλειας εξαρτάται από τον αριθμό των οφειλετών που θα υπαχθούν σε αυτήν και τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και αντισταθμίζεται, εν μέρει, από τη διασφάλιση είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων (1.100.000.000 ευρώ περίπου) ασφαλιστικών εισφορών. Η ανωτέρα) απώλεια εσόδίον θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων των προϋπολογισμών των εν λόγω φορέων.

Β. Επί του «Ειδικού Λογαοιασαού Κοινωνικής Πολιτικής» που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΑ Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 247.000.000 ευρώ από την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι από τον λογαριασμό αυτόν καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο δαπάνες για ανειλημμένες υποχρεώσεις, παροχές και προγράμματα, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΠΥΣ 7/28.2.2012, με την οποία συστάθηκε και όχι δαπάνες για νέα προγράμματα.
 

Παράταση προθεσμιών για διεκπεραίωση υποθέσεων στις ΔΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την παρ.2 της 1026510/1658/370/ΠΟΛ.1101/Α0014/19.3.2002 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 524Β΄), παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών και τελών
που λήγουν κατά την ημέρα που οι αρμόδιες για την υποβολή ΔΟΥ παρέμειναν κλειστές λόγω ανωτέρας βίας (όπως απεργία τραπεζικών ή εφοριακών υπαλλήλων, ύπαρξη βλάβης του συστήματος TAXIS κ.λ.π.), μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ.3 της ίδιας ως άνω Α.Υ.Ο., παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ που κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα γίνονται (κατά ΚΕΔΕ) ληξιπρόθεσμα μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.

Συνεπώς, λόγω της συνδυαστικής απεργίας τραπεζικών και εφοριακών υπαλλήλων στις 26/09/2012 και της συνεχιζόμενης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων στις 27/09/2012 και 28/09/2012 και σε εφαρμογή της ανωτέρω Α.Υ.Ο. προκύπτει, ότι οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, εισφορών και τελών, θα παραλαμβάνονται εμπρόθεσμα από τις ΔΟΥ μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους, δηλαδή την 01/10/2012, ημέρα Δευτέρα.

Ομοίως, θα καταβάλλονται εμπρόθεσμα στις ΔΟΥ μέχρι και την 01/10/2012 τα βεβαιωμένα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες των απεργιών.