Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Καπνοβιομηχανίες: «Πόλεμος» τιμών εν όψει της κάμψης της κατανάλωσης

«Ανάβει» για τα καλά ο πόλεμος τιμών ανάμεσα στις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες να τα δώσουν όλα για να σταματήσουν τη δραματική κάμψη της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων, που -στην παρούσα φάση- ξεπερνάει το 25%.

Μάλιστα, εάν η υποχώρηση των πωλήσεων συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, υπολογίζεται πως έως το τέλος του 2012 θα χαθούν τα 2/3 των συνολικών πωλήσεων της αγοράς, με αρνητικές συνέπειες και για τα δημόσια έσοδα. Μπροστά σ'ε αυτά τα δεδομένα, η Παπαστράτος, θυγατρική του ομίλου Philip Morris, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μειώσει στα 3,50 ευρώ από 4,00 ευρώ την τιμή του πακέτου των Marlboro, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων που έκανε το προηγούμενο διάστημα, όπως η μείωση στα 3 ευρώ από τα 3,80 ευρώ πριν του Philip Morris «μπλε». Σε παρόμοιες ενέργειες κατέφυγε και η British American Tobacco, χαμηλώνοντας τις τιμές των σημάτων Peter Styvensant και Lucky Strike.

Ανταγωνισμός
Ωστόσο, η απόφαση της Παπαστράτος να χαμηλώσει την τιμή στη δημοφιλέστερη μάρκα τσιγάρων, η οποία κατέχει μερίδιο της τάξης του 25% εκτιμάται πως δεν θα μείνει «αναπάντητη» από τους λοιπούς ανταγωνιστές της, οι οποίοι αναμένεται να σηκώσουν το γάντι και να αντιδράσουν ανάλογα. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς -εάν δεν προβούν σε ανάλογες κινήσεις- κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους. Και αυτό γιατί οι καταναλωτές μετά τις απανωτές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και μετά το «χαράτσι» στα ακίνητα, αναζητήσουν φθηνότερες λύσεις, μια εκ των οποίων είναι και τα στριφτά που διατίθενται σε πιο προσιτές τιμές. «Δεν υπάρχει πλέον πιστότητα στις μάρκες, όπως ήταν κάποτε που οι καπνιστές δεν άλλαζαν τα τσιγάρα τους. Σήμερα αυτό έχει ανατραπεί», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Λαθρεμπόριο
Η μείωση των τιμών έρχεται να «απαντήσει» και στην έκρηξη του λαθρεμπορίου, η οποία το τελευταίο διάστημα μετά και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις των τσιγάρων τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις. «Είναι μια γραμμή άμυνας για τις καπνοβιομηχανίες που χάνουν έσοδα. Όσο φθηνότερη είναι η τιμή του πακέτου τόσο μικρότερο είναι το κίνητρο για λαθρεμπόριο», τονίζει επαγγελματίας του χώρου. Ενδεικτική των διαστάσεων που έχει λάβει το παράνομο εμπόριο λαθραίων τσιγάρων και παραποιημένων τσιγάρων είναι η έρευνα της KPMG, η οποία έδειξε πως η ετήσια κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αυξήθηκε κατά 3,1 δισ. μονάδες το 2010 σε σχέση με το 2009 και ανήλθε συνολικά σε 64,2 δισεκατομμύρια μονάδες, αντιστοιχώντας περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίζεται πως είναι μεγαλύτερη από τις νόμιμες αγορές τσιγάρων της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας αθροιστικά, με τη ζημιά για τα εθνικά και ευρωπαϊκά έσοδα να εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σε περίπου 10 δισ. ευρώ κατ' έτος.



19/12/2011
Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου