Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Θα κλείσουν 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα λουκέτα και η ανεργία σαρώνουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και ειδικότερα εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επαναφέρει τη ζοφερή πρόβλεψη της τρόικας για τις μικρές επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι μόνο από τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί φέτος, θα οδηγηθούν σε λουκέτο 25.000 επιχειρήσεις (το 3,3% του συνόλου) και θα προκληθεί νέο κύμα ανέργων που ο συνολικός τους αριθμός θα φθάσει τους 135.000 μέχρι το τέλος τους 2011.

Τα λουκέτα και η ανεργία θα είναι η μόνιμη επωδός για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, υποστηρίζει η ΕΣΕΕ.

Υπολογίζεται ότι η ύφεση θα επισκιάζει την ελληνική οικονομία μέχρι το 2015. Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών αναφέρει ότι η αγωνία των μικρομεσαίων είναι αν θα αποφύγουν το λουκέτο, ενώ στην περίπτωση που θα επιβιώσουν, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν τελικά να ανακάμψουν εξαιτίας της αντιμετώπισης που έχουν από το φορολογικό σύστημα.

Τα δέκα «αγκάθια» που ταλαιπωρούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Ελληνικού Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνεται η γραφειοκρατία που θεωρείται ο μεγαλύτερος δυνάστης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης συγκαταλέγεται η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και το δαιδαλώδες θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, ενώ η αρμόδια ΕΕ ανάμεσα στα άλλα που κάνουν τη ζωή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δύσκολη διαπιστώνει και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τόσο από το Δημόσιο όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η έρευνα ανοίγει το κεφάλαιο «αγκάθια» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη φορολογία. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αθροιστικά από τους άμεσους και έμμεσους φόρους και σε συνδυασμό με τους τακτικούς ετήσιους φόρους αλλά και με την εφαρμογή των έκτακτων εισφορών προκύπτει μια οικονομική επιβάρυνση που κυμαίνεται από το 48% και φθάνει έως το 53%, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της ΕΕ πληρώνουν φόρους με συντελεστή που δεν ξεπερνά το 33%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έρθουν σε διακανονισμό οφειλής με το κράτος, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους και χαράτσια χωρίς να πληρώνονται από το κράτος όταν η οφειλή του ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Για να ιδρυθεί μια ελληνική επιχείρηση απαιτούνται τουλάχιστον 19 ημέρες έναντι 14 στην Ευρώπη. Η βελτίωση στην κατηγορία αυτή οφείλεται στην ενεργοποίηση του one stop shop.

Το κόστος που είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ένα εταιρικό σχήμα φθάνει το 21% έναντι 5,5% που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η απαιτούμενη καταβολή ελάχιστου κεφαλαίου στην Ελλάδα ανέρχεται στο 22,3% από 18,76% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου