Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές Μελετούν μείωση της φορολογίας των μερισμάτων κάτω από το 40%.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές
«Λίφτινγκ» στη φορολογία των επιχειρήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι βελτιώσεις δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς της οδού Νίκης έχουν αρχίσει να σκέφτονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων, με πιθανό σενάριο τη μείωση του συντελεστή πολύ κάτω από το 40% που καθορίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.
Ο νόμος
Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, τα διανεμόμενα κέρδη κάθε ανώνυμης εταιρείας πριν διανεμηθούν στους μετόχους φορολογούνται στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 40%, ενώ τα αδιανέμητα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 24% για τη χρήση του 2010.
Το μέτρο αυτό, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου που θεωρεί ότι αποτελεί βασικό αντικίνητρο για τη διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις επιλέγουν να κρατήσουν μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραψαν το 2009 στα ταμεία τους και να μην τα διανέμουν. Με τη στρατηγική αυτή, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, οι επιχειρήσεις θέλουν να αποφύγουν την υψηλή φορολόγησή τους, ενώ άλλες επιδιώκουν να συρρικνώσουν τα κέρδη τους για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση και να πληρώσουν μικρότερη έκτακτη εισφορά.
Συνθήκες ακατάλληλες
Το ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον που προκαλεί η υψηλή φορολόγηση των μερισμάτων, σε συνδυασμό με την επιβολή αλλεπάλληλων εκτάκτων εισφορών στα κέρδη των επιχειρήσεων, δημιουργούν συνθήκες που δεν καθιστούν ελκυστική την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα.
Ειδικά στην περίπτωση των θυγατρικών εταιρειών που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, φορολογούνται με 40% όχι μόνο τα κέρδη που πρόκειται να διανεμηθούν σε μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα, αλλά ακόμη κι αυτά που προορίζονται για τις μητρικές εταιρείες, οι οποίες κατέχουν έως και το 100% των μετοχικών κεφαλαίων των εν λόγω θυγατρικών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι πολυεθνικοί όμιλοι να θεωρούν ότι χάνουν σημαντικό μέρος των μεριδίων από τα κέρδη που πραγματοποιούν οι θυγατρικές τους.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και υπό το φόβο να ενισχυθεί το κύμα αποχωρήσεων πολυεθνικών, αλλά και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να επανεξετάζει το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση του συντελεστή στο 40%.
Ενδεχόμενο
Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση της Eurobank, αφού παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται και επιχειρήσεις που κλείνουν» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων. Δεν αποκλείεται εφόσον αποφασισθεί η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών να μειωθεί ο συντελεστής πολύ κάτω από το 40%.
Κατάργηση ΚΒΣ
Στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται και η κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει σταδιακά, αρχής γενόμενης από το 2011 και όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις και τα λογιστήριά τους από τη γραφειοκρατική «οδύσσεια» και την ανασφάλεια, θα περιορίσει στο ελάχιστο τις επισκέψεις των επιτηδευματιών στις εφορίες και θα αμβλύνει τα σημεία τριβής μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών.
Ριζική αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Φορολογικός «Καλλικράτης»
Με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση με τη τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση 13 Περιφερειακών Φορολογικών Κέντρων στις Περιφέρειες της χώρας. Τα Κέντρα αυτά, θα αναλάβουν το έργο της διενέργειας των τακτικών φορολογικών ελέγχων, της βεβαίωσης και της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και διευθύνσεων, ενώ εφορίες και τελωνεία θα λειτουργούν ως φορολογικά ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη την άμεση ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και τον εξονυχιστικό έλεγχο υπαλλήλων με πανάκριβα ακίνητα και μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρώτοι στο στόχαστρο της υπηρεσίας θα βρεθούν οι υπάλληλοι σε εφορίες, τελωνεία, ελεγκτικά κέντρα, κτηματικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, με καταγγελίες για χρηματισμό, παράνομους εκτελωνισμούς, εφοριακοί με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και ακίνητα αξίας μέχρι και 3.000.000 ευρώ, αλλά και όσοι δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.
Αμερικάνικη συνταγή
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων θα ακολουθεί την αμερικάνικη συνταγή. Δεν θα ελέγχει δηλαδή, απλώς τις καταγγελίες πολιτών αλλά θα αξιολογεί και τον «φάκελο» κάθε υπαλλήλου εξετάζοντας ποιου μεγέθους υποθέσεις ανέλαβε και τι απέδωσαν για το Δημόσιο οι έλεγχοι στους οποίους συμμετείχε.
Με το φορολογικό «Καλλικράτη» καταργούνται η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, καθώς και όλες οι διευθύνσεις που υπάγονται σε αυτήν. Επίσης επανασυστήνεται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου - Επανελέγχου, για τον έλεγχο και επανέλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την κατάργηση του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι αρμοδιότητες του οποίου θα μεταφερθούν στο Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρου Ελέγχου και Επανελέγχου με έδρα την Αθήνα. Ταυτόχρονα καταργείται η Διεύθυνση Βιβλίων και Στοιχείων, τις αρμοδιότητες της οποίας θα αναλάβει ένα απλό τμήμα που θα υπάγεται στη διεύθυνση φορολογίας εισοδήματος.
Πηγή Ημερησία
Για το ίδιο θέμα η Ελευθεροτυπία γράφει:
Οι πολυεθνικές φεύγουν, οι Ελληνες εκβιάζουν
ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ
ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ των σκληρών κυβερνητικών μέτρων που επέβαλε το ΔΝΤ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, με κυρίαρχο αυτό της υπερφορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων, προκαλούν πλέον αλλεπάλληλα κύματα άμεσων ξένων... αποχωρήσεων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ το ξένο κεφάλαιο αλλά και τις θέσεις εργασίας που χάνονται κατά χιλιάδες.
Οι επαναλαμβανόμενες απειλές επιφανών ελλήνων επιχειρηματιών ότι «θα τα μαζέψουν να φύγουν από την Ελλάδα», σε συνδυασμό με τα τελευταία ηχηρά κρούσματα στο λιανεμπόριο με πρωταγωνιστές τη γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Aldi που αποσύρεται από την Ελλάδα, την Dixons που διέκοψε τη λειτουργία Electroworld, την ενσωμάτωση της DIA στην Carrefour - Μαρινόπουλος και πρόσφατα την αποχώρηση της Fnac από την ελληνική αγορά έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, που στην πιο κρίσιμη καμπή για το μέλλον χώρας καλείται να σταματήσει τον κατήφορο της οικονομίας συγκεράζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας με την ανάγκη για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στον επιχειρηματικό τομέα και την απαίτηση για μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
«Παρεμβάσεις»
Δεν είναι τυχαίο πως την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο δυσάρεστων εξελίξεων στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να προαναγγείλει «διορθωτικές παρεμβάσεις» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην εταιρική φορολόγηση, και ειδικότερα ως προς τη φορολόγηση των κερδών που οι επιχειρήσεις επανεπενδύουν.
Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι το υπουργείο θα κάνει όποια αλλαγή χρειαστεί, βλέποντας πώς λειτουργεί στην πράξη το νέο φορολογικό καθεστώς.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνονται προετοιμασμένοι ακόμη και για τα χειρότερα τους επόμενους μήνες, αναγνωρίζοντας πως δεν έχουν και πολλά όπλα στα χέρια τους για να συγκρατήσουν το κύμα φυγής που ξεσηκώνεται.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευνοϊκό και ούτε μπορεί να γίνει πριν περάσει μία διετία και ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που προωθούνται».
Αντικίνητρο δεν αποτελούν, φυσικά, μόνο οι φόροι ή το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, αλλά ένα πλέγμα πρόσθετων παραγόντων, όπως είναι η μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή λειτουργία σε πολλές αγορές (λ.χ. η ενέργεια, μεταφορές), η εκτεταμένη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες, το «εχθρικό» νομικό πλαίσιο αλλά και ο ανταγωνισμός που λόγω της ύφεσης δεν εγγυάται πλέον την επίτευξη εύκολου κέρδους.
Ποιοι αποχώρησαν
Επικαλούμενοι λόγους που άπτονται των παραπάνω, μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι αποχώρησαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η Shell και η ΒΡ από τον τομέα της εμπορίας καυσίμων, η Enel από την ενέργεια, η Fnac από το λιανεμπόριο και -όχι πολύ παλαιότερα- η Interattica, η Village Roadshows, η Crown, η Henkel, η Johnson, η Procter, η Unilever που αποχώρησαν οριστικά ή μετέφεραν παραγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση. Το 2009 οι εισροές ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό υποχώρησαν 25% και διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. δολάρια, φέροντας την Ελλάδα μόλις στην 17η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το απόθεμα εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχούσε στο 12,3% του ΑΕΠ (περίπου 30 δισ. ευρώ) ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 115η θέση (σε σύνολο 141 χωρών) ως επενδυτικός προορισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου